Endoskopik Cerrahi: Histeroskopi Nedir?

Endoskopik Cerrahi: Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi uterusun (rahimin) içindeki problemleri tanımak ve tedavi etmek için kullanılır. Histeroskop ince, ışıklı teleskop şeklinde bir alettir. Vaginadan uterusun (rahimin ) içine yerleştirilir. Histeroskop, uterusun içerisinin görüntüsünü monitöre yansıtır. Histeroskopun içinden geçen diğer bazı aletler tedavi amacıyla kullanılır.

Histeroskopi Niçin Yapılır?

Histeroskopi en sık olarak anormal uterin kanamaların nedenini bulmak için kullanılır. Anormal uterin kanama demek, bir kadının adet kanamalarının daha fazla miktarda olması veya normale göre daha uzun veya kısa sürmesidir. Adet dönemi dışında oluşan kanamalarda anormal uterin kanamalar içerisinde değerlendirilir.

Histeroskopi aşağıdaki durumlarda da kullanılabilir:

-Önceden geçirilmiş enfeksiyon veya ameliyatlara bağlı oluşan rahim içi yapışıklıkların açılması için,

-Arka arkaya 2 veya daha fazla düşük yapan kadınlarda problemin tanısı için,

-Kaybolan rahim içi aracın (spiral) bulunması için,

-Doğum kontrolü amacıyla , her iki fallop tüpünün ağız kısmına kalıcı tıkaçlar yerleştirmek için,

-Geçirilmiş başarısız tüp bebek tedavisinden sonra sebebini araştırmak için.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesinde sizi rahatlatmak ve gevşemenizi sağlamak için bazı ilaçlar verilebilir; ağrıyı kontrol etmek için genel veya lokal anestezi alabilirsiniz.

Histeroskopi doktorun muayenehanesinde (ofis histeroskopi) veya ameliyathanede yapılabilir. Kanamanızın olmadığı bir dönem içinde yapılaması gerekir. İşlemi kolaylaştırmak için doktorunuz rahim ağzını genişletecek bazı ilaçları işlem öncesinde verebilir veya özel aletler ile bunu yapabilir.

Öncelikle vagina içine bir spekulum yerleştirilir. Daha sonra histeroskop nazik bir şekilde içeriye doğru itilerek, rahim ağzından geçirilip uterusun içine yerleştirilir. Uterusun içini görebilmek için karbondioksit gazı veya sıvılar kullanılarak uterus şişirilir. Bu genişleme doktorunuzun rahimin içini görmesini ve değerlendirmesini sağlar. İşlem sırasında kullanılan sıvı miktarı dikkatle takip edilir. Eğer biyopsi veya başka bir işlem yapılacaksa diğer aletler histeroskopun içinden geçirilerek kullanılır.

İyileşme Döneminde Sizi Neler Bekliyor?

İşlemden kısa bir süre sonra evinize dönebilirsiniz. Eğer genel anestezi aldıysanız , etkisi geçene kadar birkaç saat izlenmeniz gerekir. İşlemden sonraki birkaç gün boyunca hafif kanamalı bir akıntı ve kramp şeklinde kasık ağrısı olması normaldir. Ağrınızı azaltmak için ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Eğer yoğun bir kanama , yüksek ateş veya şiddetli ağrınız olursa derhal doktorunuzu arayarak bilgi veriniz.

Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?

Histeroskopi genel olarak güvenli bir işlemdir. Fakat bazı küçük problemlere yol açabilir. En sık izlenen problem histeroskopun rahi ağzı veya uterusu zedeleyerek kanama yapmasıdır. İşlemde kullanılan fazla sıvı kan dolaşımına geçebilir. Histeroskopinin ciddi sorunlara yol açması çok nadirdir.

Sözlük:

Adezyon-Yapışıklık: Rahimin ön ve arka yüzeyinde oluşan bağ dokusundan oluşan bandlar.

Biopsi: Dokudan çok küçük bir parça almak için yapılan cerrahi işlem

Cervix-Serviks: Rahimin vaginaya açılan bölümünün adı

Fallop Tüpleri: Yumartalık ile rahim arasındaki kanalın ismi, sağ ve sol olarak iki tanedir.

Genel Anestezi: Ağrınızı azaltmak için sizi tamamen uyutacak ilaçların kullanılması

Intrauterin Araç-Spiral : Doğum kontrolü için kullanılan rahim içine yerleştirilen T şeklinde plastik tıbbi bir alet

Lokal Anestezi: Ağrıyı azaltmak için ilaçların vücudun belli bir bölgesine yapılması .

Düşük-Abortus: Erken dönemde gebelik kaybı

Spekulum: Vagina içini görmek için kullanılan tıbbi alet.

Uterus-Rahim: İçinde bebeğin büyüyeceği kas dokusundan oluşan organ.