Düşük yumurta sayısı erken menopozun habercisi olabilir. Hollanda'da yapılan bir çalışmanın sonucu tüp bebek tedavisi gören kadınlarda toplanan yumurta sayısı ile menopoz yaşının ilişkili olabileceğini düşündürüyor.

Araştırmaya göre tedavi sırasında az sayıda yumurta geliştiren kadınların erken menopoza girme olasılıkları daha yüksek  Amsterdam'da yer alan Hollanda Kanser Enstitüsünde yapılan bu araştırmanın  verileri aynı biyolojik yaşta olmalarına rağmen kadınların yumurtalık fonksiyonlarını farklı zamanlarda kaybetmelerini açıklayan üreme sisteminin  yaşlanması kavramının destekliyor.

Bilindiği gibi 20 yıldan beri uygulanan tüp bebek işleminde erkekten alınan  sperm ile kadından alınan yumurta laboratuar şartlarında dölleniyor ve elde edilen embryolar rahim içerisine geri veriliyor.

Tüp bebek uygulamaları  genelde değişik tedaviler denemesine rağmen hamile kalamayan kadınlarda son çare olarak uygulandığı için bu kadınların yaşı nispeten daha ileri oluyor.  Bu durumdaki kadınların overlerinde kalan yumurta sayısı da doğal olarak daha azalmış olduğundan hamile kalma olasılıkları genç yaştaki kadınlara  göre biraz daha düşük oluyor.

Fertilite ve Sterilite isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada bir kız  bebek doğduğunda overlerinde yaklaşık 1-2 milyon yumurta hücresi barındırdığı, bu sayının giderek azaldığı ve ilk adet kanamasını gördüğünde  yaklaşık 300.000 yumurta hücresi kaldığı hatırlatılıyor.  Bu sayı kadın 30luyaşların ikinci yarısına ulaştığında 25.000 civarına düşüyor.  Tüm yumurtalar  tükendiğinde ise kadın artık menopoza giriyor.

Yapılan bu çalışmada 46 yaşından önce menopoza giren kadınlar erken menopoz  olarak tanımlanmış. Veriler 1980-95 yılları arasında tüp bebek tedavisine alınan 26.428 kadından elde edilmiş. Takipler sonucu 38 kadının erken  menopoza girdiği saptanmış. Sonuçta ilk tüp bebek denemesinde 3 ya da daha az sayıda yumurta hücresi  üreten kadınların üçten fazla yumurta üreten kadınlara göre erken menopoza girme olasılığının 12 kat fazla olduğu saptanmış.