Tüp Bebek ve Kısırlık Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler

Tüp Bebek ve Kısırlık Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler

Tüp bebek tedavisi ile kesin çocuğum olur mu? Çocuğum olmuyorsa tek çözüm tüp bebek tedavisi midir?  Tüp bebek ve kısırlık hakkında doğru bildiğiniz bazı şeyler gerçek olmayabilir.

1. Çocuğum olmadığı için doktora başvurursam beni tüp bebek tedavisi yapmaya zorlar!

Günümüzde tüp bebek tedavilerinin başarı oranları çok yüksek olmasına rağmen her durumda doktorunuzun ilk tercihi olmayabilir. Örneğin açıklanamayan kısırlık problemi yaşayan çiftlerde kadın 38 yaşın altındaysa aşılama (IUI) yöntemi sıklıkla tercih edilen tedavilerden biridir.

Genel olarak bakıldığında aşılamanın hamilelikle sonuçlanma ihtimali tüp bebek tedavisinden düşük olsa da, açıklanamayan kısırlık sorunu yaşayan genç kadınlar bu yöntemle hamile kalabilmektedir.

Aşılama yapılarak hamile kalan kadınların çoğunda başarı ilk 3 siklusta elde edilmektedir. Genellikle aşılamanın ilk üç siklusunda başarı elde edilmezse tüp bebek tedavisi önerilir.

2. Tüp bebek merkezlerinin ve doktorlarının birbirinden farkı yoktur!

Kısırlık tedavisi yapan merkezlerin hamilelik başarı oranları önemli olduğu kadar size sunduğu hizmetin kalitesi de önemlidir ve bu merkezden merkeze doktordan doktora göre değişir. Tedavi göreceğiniz merkezi ve doktoru seçerken şunları göz önünde bulundurun:

-Kişiye özel tedavi planı oluşturulması ve tedavinin tüm aşamalarında birebir her hastayla yakından ilgilenilmesi

-Tedavi sırasında yapılan izleme ve kontrollerde aynı doktorun sizi takip etmesi

-Tedavi süresince sorularınız veya yolunda gitmeyen birşey olduğunda doktorunuza ulaşabilmeniz

3. Tüp bebek tedavileri Türkiye’de çok pahalı!

Tüp bebek tedavisi ülkemizde pek çok diğer ülkeye göre daha ucuzdur ve başarı oranları yüksektir.

4. Tüp bebek tedavisi için çok zaman ayırmak gerek!

Yeni hastalarda tüp bebek tedavisine hazırlanmak birkaç hafta sürebilir. Ancak hazırlık sürecinde doktor görüşmeleri az sayıdadır. Tüp bebek tedavisi başladıktan sonra ise kadına verilen ilaçlar çoğunlukla 10-11 gün boyunca kullanılır ve yumurta toplama son enjeksiyondan 2 gün sonra yapılır. Bu süre içinde doktorunuzun yumurta gelişimini izlemek için sizi daha sık muayeneye çağırması gerekecektir. (Siklus başına 4-6 kez) Ancak bu muayeneler çok uzun sürmez ve hastanın zamanına göre ayarlanabilir.

5. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalırsam ikizlerim veya üçüzlerim olur!

Yardımcı üreme teknikleri ile hamile kalındığında çoğul gebelik riski artmaktadır. Ancak risk kadının yaşı ile ilgilidir ve bu risk doktorunuz tarafından kontrol edilebilir:

-Tüp bebekte 35 yaşın altındaki hastalara sadece 1 embriyo transfer edilmektedir; bu da ikiz olma riskini %2’nin altına indirmektedir.

-Aşılamada doktorunuz ultrason incelemelerine ve hormon seviyelerinize bakarak kaç yumurtanın olgunlaşacağını tahmin edebilir. Bu bilgiye dayanarak çoğul gebelik riskinin çok yüksek olup olmadığı anlaşılır.

6. Tüp bebek tedavisi ile kesin olarak bebek sahibi olabilirim!

Ne yazık ki tüp bebek tedavisi bebek sahibi olmanızı garanti etmez, ancak kısırlık problemi yaşayan pek çok çiftin bebek sahibi olma şansını artırır.

Başarı oranı çoğunlukla kadının yaşına bağlıdır. 35 yaşın altındaki kadınlarda tek tüp bebek siklusu ile hamile kalma şansı %50-60’a kadar çıkabilir. Bu oranı değerlendirirken kadının normal bir adet döngüsünde hamile kalma şansının %25 olduğunu ve kısırlık teşhisi konan çiftlerde bu şansın %5’e düştüğünü göz önünde bulundurmak gerekir.

7. Kısırlık tedavisi görmek için yaşım henüz genç!

Kadının yaşı ne kadar gençse kısırlık tedavilerinin sonuç verme şansı o kadar yüksektir. Herhangi bir yaşta eğer kadın bir sene boyunca hamile kalmaya çalışmış ancak başarılı olamamışsa, yardımcı üreme teknikleri hamile kalma şansını artıracaktır. Ayrıca henüz bebek sahibi olmaya hazır olmayan ve bunu ertelemeye karar veren genç bir kadınsanız, doğurganlığınızı korumak için bir doktora danışarak yumurta dondurma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

8. Kısırlık tedavisi için yaşlıyım!

Eğer kadın yaş olarak sağlıklı bir hamileliğe uygun bir adaysa hamile kalmasını kolaylaştıracak tedavi yöntemleri mevcuttur.

9. Şu an çocuğum olmasını istemiyorum bu nedenle bir doktor ile görüşmem gerekmiyor!

Özellikle 35-40 yaş arası hamile kalmaya henüz hazır olmayan kadınların doğurganlığını korumasının en iyi yolu yumurtalarını dondurmaktır.

Yumurta dondurmayı doğurganlığınız ile ilgili bir sigorta yaptırmaya benzetebiliriz. Belki dondurduğunuz yumurtalara hiç ihtiyacınız olmayabilir ama ‘zamanı durdurma’nın tek yolu yumurta dondurmadır.

Ayrıca her kadın hamile kalmayı denemeye karar verdiğinde bir doktorla görüşerek yumurtalık rezervi ve dolayısıyla doğurganlığı hakkında bilgi alabilir ve normal yoldan hamile kalmak için yapılması gerekenler konusunda en doğru bilgiye sahip olabilir.

10. Hamile kalabiliyorum ama düşük yapıyorum, bir kısırlık uzmanı bana yardımcı olamaz!

Yardımcı üreme teknikleri konusunda uzman bir doktor tekrar eden düşükler ve implantasyon sorunları için de size yardımcı olabilir.