Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli midir?

Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli midir?

Hamilelikte kabızlık olmasının nedeni hormonal değişimler ve giderek büyüyen bebeğin bağırsaklara uyguladığı baskıdır. Geçmişte hamilelikte kabızlığın, zehirlenmelere neden olabileceği düşünülüyordu. Kadınların hamilelikleri süresince en önemli yakınmalarından biri kabızlıktır. Hamileliğin ilerleyen aylarında ortaya çıkan kabızlık sorunu anne adayı için rahatsızlık veren bir durumdur ancak bu yakınmaları bazı önlemlerle hafifletmek mümkün.

Hamilelik boyunca anne adaylarında genel olarak var olan kabızlık sorunu bir miktar artış gösteriyor. Bu duruma anne adayının duygusal hassasiyeti de eklendiğinde, kabızlık olduğundan daha ağır bir sorun olarak algılanabiliyor. Bundan dolayı kabızlık hamileler arasındaki en yaygın yakınmalardan biri.

Hamilelikte kabızlığa neden olan faktörler hormonal değişimler ve bebeğin bağırsaklara uyguladığı baskıdır. Geçmişte hamilelikte kabızlığın zehirlenmelere neden olabileceği düşünülüyordu. Ancak kalın bağırsaklarda emilimin fazla olmaması nedeniyle burada uzun süre kalan dışkının herhangi bir önemli yan etkisi(çok uzun süre kalmaması kaydıyla) yoktur. Kabızlık sorunu olan anne adaylarına müshil ilaçları verilmesinin yol açabileceği ishale bağlı tuz-elektrolit kaybının daha büyük olumsuzluklara yol açtığı da bir gerçek.

Hamilelik süresince ortaya çıkan hastalıkların başında fissur (makatta çatlak) ve hemoroid (basur) geliyor. Bu hastalıklara bağlı olarak ağrı ve tuvalete gitmeyi geciktirme nedeniyle defekasyon işleminin ertelenmesi sonucu rektum zamanla genişliyor, tembelleşiyor ve aşırı ıkınmalar sonucu sinirlerin de zedelenmesiyle kabızlık iyice yerleşiyor. Yakınmaları hafifletmenin en uygun çözüm yolu anne adayının her gün aynı saatte kendisini tuvalete çıkmak için zorlaması. Tuvalete çıkarken rektumun boşalmasına neden olan karın içi basınç artışını sağlamak için en uygun pozisyonda bulunmak gerekiyor. Anne adayının anal fissur, hemoroid gibi ağrılı defekasyona ve sonucunda seyrek olarak tuvalete gitmeye neden olan rahatsızlıkları varsa tedavi edilmeli. Tedavi için en iyi çözüm yolu hamilenin kendi çabası ve küçük lavmanlar yapmak. Lavmanlar normal refleks oluşuncaya kadar 2 günde bir tekrarlanabiliyor.

Hamilelik süresince hormon değişimlerinin neden olduğu kabızlığı artıran diğer etkenler hareketsizlik, posasız yiyecekler ve az su içmek. Kabızlığa karşı alınabilecek en önemli önlemlerden biri de beslenmeye ve egzersize önem vermek. Özellikle lifli sebze ve meyve, karbonhidrat içeren gıdalar, zeytinyağlı yemekler ve bol su almak bağırsak hareketlerini artırıyor. Ayrıca yakınmaları azaltmak için akşamları kuru meyve kompostoları içilebilir. Sabah ise yenilen birkaç kuru incir çoğu zaman rahatsızlığı azaltır. Bunların dışında sabahları bir bardak ılık su içmek de bağırsak hareketlerini artırabilir.

İşte hamilelere kabızlığı önleyici bazı öneriler:

-Her türlü lifli gıdayı (çiğ sebze ve meyveleri) çok iyi yıkamak şartıyla bolca tüketebilirsiniz.

-Taze meyve suları, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir kompostoları içebilirsiniz.

-Sabah kahvaltısı sırasında bir bardak şekerli ılık su içebilirsiniz. Dilerseniz suya bir kaşık yağ ilave edebilirsiniz.

-Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle mümkün olduğunca yürüyüş yapmaya çalışın.

-Aldığınız önlemler sonucunda yakınmalarınızda bir değişim olmazsa, doktorunuza danışın.