Tüp Bebek Tedavisinde Blastokist Transferi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisinde Blastokist Transferi Nedir?

Blastokist Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisinde önemli bir yere sahip olan blastokist transferi kısaca laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. veya 6. gelişim gününde kadına transfer edilmesidir.

Blastokist transferin, daha kaliteli embriyo transferine imkan sağlaması ve çoğul gebelik riskini azaltması gibi pek çok yararı var.

Tüp bebek uygulamalarının başladığı ilk yıllarda laboratuvar ortamında gelişen embriyolar döllenmenin 48. saatinde anne adayına transfer edilirdi. O yıllarda embriyo kültür ortamı olarak kullanılan basit tuz solüsyonlarının döllenmiş yumurtayı ne kadar canlı tutabileceği şüpheliydi. Araştırmalar ilerledikçe gebeliği yüksek oranda etkileyen embriyoların morfolojik kalitesi ve gelişim hızı daha iyi gözlenebilir hale geldi. Bu gelişimin sonucunda pek çok tüp bebek merkezi embriyo transferini 48 saatten 72 saate çekti ve daha yüksek gebelik oranları elde edilmeye başlandı.

Son yıllarda ise geliştirilmiş medium (embriyonun geliştiği ortam) sistemleri kullanılarak embriyo canlılığı laboratuvar ortamında daha da uzatıldı. Buna bağlı olarak daha yüksek gebelik ve implantasyon oranlarının elde edildiği 5. ya da 6. gün transferleri yaygınlaşmaya başladı. Buna blastokist transferi adı verilir. Blastokist, embriyonun ana rahmine tutunmadan önce ulaştığı en son aşamadır.

Tüp bebek merkezimizde 15 seneden fazladır uygulanan bu işlemle belirli durumlarda daha fazla gebelik oranları oluştuğu gözlendi.

Blastokist transferinin avantajları nelerdir?

-Gelişim potansiyeli ve rahime uyumu daha iyi olan embriyoların seçilebilmesi ve buna bağlı olarak tekrarlayan gebelik başarısızlıklarında daha iyi sonuçlar elde etme şansı.

-Canlılığı yüksek olan daha az sayıda embriyo transfer ederek çoğul gebelik olasılığını azaltması

-Embriyo gelişimini daha iyi gözleyebilme

-Embriyoları en yüksek gelişim potansiyeline sahip oldukları dönemde yani blastokist aşamasında dondurabilme

-Embriyo canlılığının incelenebileceği metodlara fırsat tanıması.

Blastokist Transferinde Başarı Nasıl Artırılır?

Günümüzde başarıyı artırabilmek için blastokistin değişik özellikleri dikkate alınır. Bunlardan en önemlisi 2. ve 3. gün embriyolarında olduğu gibi blastokistin kalitesi ve gelişim potansiyeli. Hastaya en iyi kalitede ve gelişimin en ileri aşamasındaki blastokisti transfer etmek gebelik oranını anlamlı ölçüde arttırır.

Ayrıca merkezimizde de uygulanan yöntemle blastokistin dış kabuğu özel yöntemler ile soyulduktan sonra transfer yapılarak daha iyi sonuçlar alınması sağlanabiliyor. Blastokistin rahime tutunabilmesi için bu dış kabuğundan sıyrılması gerekir. Daha önceden blastokist transferi yapılmış ancak gebelik elde edilememiş kişilerde bu kılıfın kırılamamış olma olasılığı var.

Blastokist transferinde başarıyı arttırıcı yöntemler halen tüm dünyada yoğun bir şekilde araştırılan konuların başında gelir. Genel olarak günümüzde blastokist safhasında yapılan transferin gebelik şansını artırmadığı görüşü kabul görür. Ancak embriyo başına tutunma oranını artırdığından, daha az sayıda embriyo transferine imkan sağladığı, bundan dolayı çoğul gebelik riskini azalttığı bilinir.

Embriyo Transferi Sonrası Neler Yapmalıyım?