Polip Nedir? Kısırlığa Yol Açar mı?

Polip Nedir? Kısırlığa Yol Açar mı?

Polip Nedir?

Polip kaynağını mukozadan alan rahim içinde veya rahim ağzında bulunan et beni şeklindeki tümörlere verilen addır. Polipler genel olarak iyi huylu tümörlerdir. Tek veya birden fazla olabilir. Bir polip saplı (mukozaya ampul şeklinde bir sapla bağlı) veya geniş tabanlı olabilir.

Polip belirtileri nelerdir? Polipler kısırlığa yol açar mı?

Polipler çoğu zaman hiç bir belirti vermez. Bu durumda çoğunlukla rutin jinekolojik muayene esnasında tesadüfen görülürler. Ancak bazen adetlerin uzun ve pıhtılı olması polip şüphesi yaratır. Adet dışındaki vajinal kanamalar da önemli bir belirtidir.

Poliplerin bir diğer önemli belirtisi de kısırlıktır. Polip rahim içinde yer kaplayan bir lezyon olarak embriyonun yerleşmesine engel olabilir.

Polip Tanısı Nasıl Konulur?

Polip tanısı en sık ultrason ile konulmaktadır. Ultrasonda rahim içini döşeyen dokunun kalın ve düzensiz olması polip şüphesi yaratır. Bu durumda sono-histerografi (SHG) denilen bir tanı yöntemi uygulanır. Bu yöntemde rahim ağzından girilen ince bir kataterle rahim içine az miktarda serum verilir. Serum rahim içini genişlettiğinden poliplerin kolayca görünmelerini sağlar. Bu yöntemin işe yaramadığı durumlarda histeroskopi ile kesin tanı koymak mümkündür.

Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çok küçük, belirti vermeyen ve kısırlık problemi yaratmayan poliplerde progesteron tedavisi denenebilir. Ancak genel olarak polip tedavisi cerrahidir. Tedavide polip histeroskopi ile tabanınından kesilerek çıkartılmaktadır.

Bu işlem klasik histeroskopi veya ofis histeroskopi ile yapılabilir. Histeroskopi sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur. Poliplerin kansere dönmesi çok seyrek bir durum olmasına rağmen çıkartılan parça patolojik incelemeye alınır.

Sözlük

Mukoza: Bazı organların iç yüzlerini kaplayan ve salgı üreten doku tabakası

Tümör: Herhangi bir hücrenin veya hücre gruplarının organizmanın kontrol mekanizmalarının tesirinden çıkıp hızlı ve anormal bir çoğalma ile ortaya çıkan kitlelerin genel adı. Latincede tümör, “şişlik, ur” anlamına gelmektedir. (Kaynak: http://tumor.nedir.com/ )

Lezyon: Belirli hastalıkların neden olduğu, vücutta olan değişikliklere lezyon adı verilmektedir. (Kaynak: http://www.mailce.com/lezyon-nedir.html#)

Kısırlık: Bir yıl boyunca haftada 2-3 kez korunmasız ilişkiye rağmen hamilelik olmaması.

Progesteron: Yumurtlama sonrasında yumurtalıktan salgılanan hormon

Histeroskopi: Rahim içine rahim ağzından geçilerek girilmesi, optik bir cihazla rahim içindeki problemlerin görülmesi ve tedavi edilmesi yöntemi.

Ofis histeroskopi: Histeroskopinin daha ince bir aletle muayenehane ortamında genel anestezi yapılmadan uygulanan şekli.